Zalmpakketjes uit de oven met rucolasalade

Zalmpakketjes uit de oven met rucolasalade

  • 4 zalmfilets (à 150 gram)
  • 2 eetlepels citroensap
  • 4 eetlepels olijfolie of zonnebloemolie
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 eetlepel fijngehakte dille
  • 1 teentje knoflook
  • 2 uien
  • halve komkommer
  • 2 eetlepels kappertjes
  • zout en peper
  • 200 gram rucola
  • dressing:
  • 1 eetlepel citroensap
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel balsamicoazijn
  • 2 eetlepels pijnboompitten
  • 2 eetlepels grof geraspte Parmezaanse kaas

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200°C.
Spoel de zalm af onder koud stromend water en dep deze droog. Besprenkel de vis met citroensap. Meng 3 eetlepels olie met peper, zout, mosterd, dille en een geperst teentje knoflook. Wrijf de zalmmoten hiermee in. Pel de uien en snijd ze in dunne ringen.

 

Halveer de gewassen komkommer in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snijd deze in dunne plakjes. Bestrijk passende stukken aluminiumfolie of bakpapier met de rest van de olie en leg de vis op de folie. Verdeel de uienringen, de plakjes komkommer en de kappertjes erover.

Sluit de pakketjes goed en leg ze 10-12 minuten op een bakplaat in het midden van de oven. Maak intussen de rucolasalade. Rooster de pijnboompitten goudbruin in een droge koekenpan. Meng de dressing door de sla en bestrooi deze met de pijnboompitten en de Parmezaanse kaas. Serveer de opengevouwen zalmpakketjes met rucolasalade.

Lekker met gebakken krieltjes. 

Mosselen puur

Bereiding

Vul de pan voor driekwart met mosselen, groenten en kruiden. Voeg het water, de wijn of het bier toe en sluit de pan met het deksel.


Breng de mosselen aan de kook. Het kookvocht drukt het deksel omhoog wanneer de mosselen koken. Licht het deksel op zodat het vocht weer zakt. Schep de mosselen om.

 

Druk het deksel weer op de pan en laat op dezelfde manier het vocht tot drie keer toe het deksel omhoog drukken. De mosselen zijn gaar, serveer ze direct. Eet smakelijk!

Tips
 

Tijdens het koken gaan de mosselen open. Sommige blijven dicht. Open deze apart met een mesje. Heel incidenteel is een schelp die dicht blijft onvoldoende gekookt of is het een slikmossel (vacuüm gezogen met slik of zand).

Kookt u op inductie? Gebruik dan een pan met dikke bodem en verwarm deze eerst voor.

Ingrediënten

  • 4 kg verse mosselen
  • 2 uien, in ringen
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 preien in ringen gesneden
  • 4 takjes selderij (gebruik bij voorkeur de blaadjes)
  • peper
  • glas droge witte wijn of bier of water (houd er rekening mee dat wijn en bier smaakbepalend zijn)
  • U heeft een royale pan nodig, bij voorkeur met een dunne boden

 

Tilapiafilet met tomatensaus en olijven

 

Bereiding

 

Wrijf de tilapiafilet in met citroensap, zout en peper en laat ze even liggen. Ontvel de tomaten, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in stukjes. Snijd de olijven in plakjes.

 

Wentel de visfilets door de bloem. Verhit 3 eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak de tilapia op matig hoog vuur in 8-10 minuten mooi bruin en net gaar. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een pan met een dikke bodem. Bak de stukjes tomaat met de oregano en paprikapoeder 3-4 minuten op matig hoog vuur.

Pers de knoflook erboven uit. Schep de olijven erdoor en laat de saus nog even zachtjes door pruttelen. Voeg zout en peper naar smaak toe. Leg de tilapiafilet op vier warme borden en schep de saus erover en ernaast. Garneer eventueel met wat fijngehakte basilicum of peterselie.

Lekker met rijst en sperziebonen.

 

Ingrediënten

  • 4 tilapia filets (à 150 gram)
  • 1 eetlepel citroensap
  • 5 tomaten
  • 100 gram groene en zwarte olijven
  • 50 gram bloem
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 2 tenen knoflook
  • zout en versgemalen peper